sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Kuivalihat roikkumassa


Monenlaista on viime aikoina ollut, että juttujen laitto on ollut vähäistä. Flunssaa, juoksevia asioita, käsi välissä lastassa, tulostin temppuillu, kevät siivous aloitettu yms. Kaikenlaista on silti tullut värkkäiltyä, mutta osa vielä vähän kesken, joten laitan niistä juttua kun saan valmiiksi.

Nyt ajattelin laittaa meidän lähes joka keväisen kuivalihojen ohjeen tänne muistiksi itselle ja jos joku haluaa kokeilla tätä.

Hommataan lihaa esim. nautaa, poroa,hirveä
 Tässä meillä on naudan kulmapaistia n. 4,7 kg.


Leikataan kohtuu suuriksi paloiksi.Tästä 4,7 kg lihasta tuli n. 10 palaa. Liha kutistuu kuivaessa paljon. Laitetaan kulhon pohjalle ja ripotellaaan päälle merisuolaa ja hiukan sokeria. Laitetaan lihakimpaleita astiaan ja ripotellaan jokaisen päälle merisuolaa ja ripaus sokeria. Annetaan suolautua vähän viileässä paikassa n. 5-7 päivää. Aikaisemmin pidettiin vähemmän aikaa, mutta viimeksi unohtui muutaman päivän pitempään suolautumaan ja tuli paljon parempi ja tasaisempi suola valmiiseen lihaan.


Suolassa olleet lihat huuhdellaan veden alla ja pujotetaan niihin naru tai rautalanka.
 

Sitten ripustetaan seinällä olevaan häkkiin roikkumaan. Meillä häkki on räystään alla ja sen verran iso että lihoja ei pääse eläimet sotkemaan.


Sitten vain monenlaista säätä tarvittais. Pakkasta, aurinkoa ja tuulta.
 

Valmiita ovat muutaman viikon päästä.1 kommentti:

  1. Anonyymi14.06

    KIITOS TÄSTÄ OHJEESTA!OLET SIIS "TÄÄLTÄ JOSTAKI", KOSKA ETELÄMPÄNÄ EI ONNISTU KUIVANLIHAN KUIVAUS. LÖYSIN IHANAN BLOGISI NOIN 1TUNTI SITTE! KIITOS

    VastaaPoista