perjantai 18. lokakuuta 2013

Lintulauta ja muikkusäilyke


Tällaisia tolppia oli myös siinä aitaläjässä mitkä sain veljeltäni. Eivät kaadu helposti kun ovat niin painavia. Meillä ei ole puuta ihan lähellä taloa mihin saisi lintulaudan. Ikkunasta on mukava seurata talvella lintuja. 


Ruuvasin lintulaudan tolppaan kiinni. Nyt voi siirtää lintulaudan mihin kohtaan pihaa vain.


Tolppaan piirsin lumen syvyys mitan. Minua ei kiinnosta  niin paljon se paljonko on lunta maksimissaan vaan se, että paljonko pitää vielä sulaa :) Joten ei haittaa vaikka lumi tallaantuu.


Aioin maalata tolpan, mutta tuli jo liian kylmää maalaamiseen.


Muikkusäilykkeen ohjeen laitan, jos joku haluaa kokeilla ja  pysyy paremmin omakin ohje tallessa.


Muikkusäilyke

5 kg  muikkuja
3/4 dl ruokaöljyä
 2 dl ketsuppia
1/2 dl suolaa(merisuolaa)


Muikut pienennetään paloiksi. Ketsuppi, ruokaöljy ja merisuola sekoitetaan muikkupaloihin. Jaetaan lasipurkkeihin siten, että jää tilaa n.sentti kannesta.
Purkit laitetaan kylmään uuniin 125 asteeseen 2 tunniksi. Purkit eivät saa koskettaa toisiaan eivätkä uunin seiniin. Sitten lämpöä nostetaan 150 asteeseen ja annetaan olla 2,5 tuntia. Sen jälkeen laitetaan uuni nollille ja annetaan jäähtyä uunissa yön yli. Luukkua ei saa avata kuin vasta pois otettaessa.2 kommenttia:

 1. Anonyymi20.32

  Onkohan me koskaa maisteltu teijän laittamaa purkkikallaa? meillä laitetaa se suola yksitellen joka purkkiin n. teelusikallinen riippuen purkin koosta, ja uunissa saa olla nii paljo ku mahtuu, ei oo kyllä koskaa aateltu, et ne ei sais koskea toisiaan;).. Ja lämpötila on se 125 astetta koko ajan..(pääasia, et sisältö rupeaa kiehumaan) sen vähintään 4 tuntia. Usein kuuskin tuntia, joskus olleet yönkin yli.. ja sitten kun ovat jäähtyneet niin otetaan pois uunista. Aika riippuu muikun koosta, jos isoa muikkua niin kauemmin ja jos pienempää niin vähemmän. Kokeilemalla oppii milloin ruoto on tarpeeksi pehmeää. Eikä meillä laiteta öljyä kun muikku on niin rasvaista kalaa muutenkin.

  Näitä muikun purkitus reseptejä taitaa täällä olla niin paljon kuin on tekijöitäki..hauska lukea, miten eri taloissa niitä laitellaan ja varmaahan se taitaa olla että ne aina loppuvat kesken,kyllä ne nii hyviä ovat.. L:R

  VastaaPoista
 2. Tämä ohje on meidän äitin puolella jaettu ohje. En tiedä alkuperästä kuka on tehnyt ensimmäisen kerran. Hyvää kyllä on. Ruodot ovat pehmeät ja ei mielestäni ollenkaan rasvainen.
  Monenlaisia ohjeita on maistettu ja kaikki hyviksi havaittu :)

  VastaaPoista